måndag 6 december 2010

VKL nätverksmöte En-till-en

Den 3 december var det återigen dags för Västmanlands kommuner att träffas och diskutera En-till-en frågor. Vid det här nätverksmötet deltog representanter från Köping, Surahammar, Fagersta, Hallstahammar, Västerås, Arboga,  Mälardalens högskola, Skolverket och VKL.

Varje kommun fick presentera var de står idag och, för de som inte kommit igång än, hur långt de har kommit i förankringsprocessen. Många positiva tankar kring processen framfördes och det är verkligen inspirerande att höra hur man arbetar utifrån En-till-en perspektivet i andra kommuner.

Peter Karlberg, Skolverket, var inbjuden för att ge en nationell utblick kring ett digitaliserat arbetssätt i skolan. Han berättade också skolverkets roll och om nya skollagen utifrån ett IT-perspektiv.

Mälardalens högskolas representant Herbert Söderling berättade hur långt de kommit i distanskursen Digitalkompetens och framtidens lärande, på vilken flera pedagoger från Arboga studerar. Kursen syftar till att ge förståelse för hur informellt lärande i digitala miljöer kan gestalta sig och hur Internet och IKT kan användas för att stödja lärande inom skola och högskola på 2000-talet, samt utveckla deltagarnas digitala kompetens så att de efter kursen kan använda Internet och digital teknik för att stödja lärande.

Bitte Henriksson från Västerås berättade om deras arbete med att skriva en bok om utvecklingsarbetet gällande IT i Västerås skolor, 9 punkter för den digitala skolan. Publicering beräknas till våren 2011.

Kloka tankar framfördes vid mötet och erfarenheter utbyttes. Ser fram emot nästa möte!

IT-handledaren
Barn- och utbildningsförvaltningen