torsdag 2 maj 2013

Qnoddarnas värld i Götlunda!





Qnoddarnas värld är ett läromedel i svenska och matematik för iPad i åk 1. Götlundas ettor är testpiloter för läromedlet. Allt är på svenska, det är pedagogiskt, kopplat till läroplanen Lgr11 och framförallt roligt! Klassen har en lista över vilka elever som har turen att få jobba med qnoddarna just idag, men alla vill, varje dag. Maude Jonsson har ställt ihop en sittgrupp i mitten av klassrummet och de lyckliga fem som får jobba med qnoddarna sätter sig vid var sin lärplatta.

Varje elev har en egen inloggning och pedagogen kan följa dem via ett lärarkonto. Alla jobbar i sin egen takt, och när man är klar med en nivå låser Maude upp nästa. Eleverna kan ”räcka upp handen” i spelet. Då viftar en liten qnodd i pedagogens dator, och Maude vet att just den eleven vill ha hjälp.

Det här är ett exempel på hur vi kan variera arbetet med matematik och svenska tack vare lärplattorna. Eleverna tycker att det är roligt, de får direkt respons vid varje uppgift, det är spännande, var och en får arbeta i sin egen takt men sporras att ”komma vidare” för att se vad som händer sen.

/IT-handledaren
Barn- och utbildningsförvaltningen