onsdag 26 maj 2010

Ett samhälle i förändring - kräver en förändringsbenägen skola

Var utgångspunkten på de första utbildningsdagarna för lärspridarna den 24-25 maj. Fem lärspridare, Eva Billert, Bertil Bresell från Gäddgårdsskolan, Anneli Waern, Christina Holmgren från Stureskolan och Ann-Sofie Keller från Särskolan, fick börja utbildningen med att lyssna till en föreläsning om varför skolan behöver förändras och hur vi på bästa sätt kan förbereda eleverna för den framtid som de ska möta.

Nyckelord under lärspridardagarna var bland annat framtidsspaning, 21st Century Skills, förändringsarbete, kreativitet, digitalaverktyg, kunskapssyn och omdefiniering. Fokus låg också på lärsituationen, hur datorn kan användas som ett pedagogiskt verktyg. Arbetet blandades av föreläsningar och grupparbeten.


Mycket tid fanns för att diskutera med lärspridare från andra kommuner, till exempel från Kalix, Haparanda, Uppsala, Västerås, Värmdö, Stockholm och Köping, om erfarenheter kring införandet av elevdatorer och om det pedagogiska arbetet när eleverna har varsin dator. Många kloka tankar utbyttes och lärspridarna fick med sig en del frågeställningar att arbeta vidare med på hemmaplan.

Kreativa lärspridare från Arboga.
IT-handledaren
Barn- och utbildningsförvaltningen