fredag 24 september 2010

Inspirationsdag med tema omdefiniering

Den 24 september var det dags igen för en halvdag med inspiration för lärarna i DigiLär-projektet. Temat för inspirationstillfället var ämnesövergripandearbete, tydliggörande av målen och omdefiniering. Alla lärarna delades in i ämnesinriktade grupper, Språk/SO, Ma/NO och Estetiska ämnen. Deltagarna delades efter en kort introduktion av Thomas Lindberg, biträdande skolchef och en presentation av inspiratörerna, in i ämnesgrupperna.

Jannie Jeppesen
Jannie Jeppesen, forsknings- och utvecklingsansvarig mediepedagog på Broängen i Botkyrka, inspirerade och diskuterade med gruppen Språk/SO.

Jonas Hällebrand
Gruppen Ma/NO inspirerades av Jonas Hällebrand, IKT-pedagog på Gunnesboskolan i Lunds kommun och aktiv debattör inom området “IT och lärande”.

Inspiratör Christer Holger
Den sista gruppen för Estetiska ämnen hölls av Christer Holger, expert inom sociala medier i skolan och har bland annat lett utvecklingen av den sociala lärplattformen DNskola.se.

Inspiratatörerna pratade om de olika nivåerna i Puenteduras SAMR-modell och hur vi kan lyfta det pedagogiska arbetet med IT som verktyg i skolan. Lärarna fick i mindre grupper jobba med att formulera uppgifter utifrån den högsta nivån Omdefiniering i Puenteduras modell.


Funderingar och informationssökning blandades med ambitiösa pedagogiska diskussioner för att komma fram till och skapa genomförbara omdefinierade elevuppgifter. Därefter skedde redovisningar i grupperna och diskussioner kring de formulerade uppgifterna.


Lärarna står nu inför den stora utmaningen att tänka om och tänka nytt.

IT-handledaren
Barn- och utbildningsförvaltningen