torsdag 2 september 2010

Utbildning i samtiden för framtiden - informationskväll gällande DigiLär

Två dagar efter KickOffen blev alla vårdnadshavare till elever i år 7-9 inbjudna till en informationskväll i Medborgarhuset, gällande DigiLär. De fick också lyssna till en föreläsning med Jannie Jeppesen, mediepedagog.

Kvällen började med att Ingrid Noord-Silversten, barn- och utbildningsnämndens ordförande, talade om varför man i Arboga valt att satsa på ett utvecklingsarbete med elevdatorer i skolan. Därefter tog Thomas Lindberg, biträdande skolchef, över och informerade om projektet. Thomas gav också svar på frågor som kommit upp sedan elevavtalen och informationsdokument lämnats ut.

Efter den inledande informationen var det sen dags för Jannie Jeppesen att ta över scenen. Jannie Jeppesen är forsknings- och utvecklingsansvarig mediepedagog på Broängen i Botkyrka. De har arbetat med en-till-en i många år och sett elevernas resultat stadigt öka till att bli bäst i kommunen. Broängen består av tre skolor med 800 elever. Hon har suttit i olika arbetsgrupper för att ta fram hur digital kompetens skall formuleras i läroplaner, håller i kurser och skriver artiklar i ämnet. Detta år är hon projektledare för ett webbprojekt som rör sjuttio förskolor och grundskolor i Botkyrka kommun.

Kvällens föreläsning hade fokus på  utbildning i samtiden för framtiden. Jannie började föreläsningen med en fråga från Pippi Långstrump. "Varför frågar du sådant du redan vet?". I dagens skola står vi inför utmaningen att arbeta med kreativitet, motivation och kommunikation för att skapa ett meningsfullt lärande för barn och unga. Detta med sikte på vad de behöver för kompetenser i framtiden. Målet med utbildning är att lära sig något. Hur får vi bättre resultat och konkurrenskraft för våra barn när de lämnar skolan? Jannie berörde en del saker från dagens skola. Föräldrarna nickade igenkännande från sin egen skoltid. 

1994  var det fortfarande viktigt att lära sig alfabetet i rätt ordning för att till exempel slå i telefonkatalogen.
Idag skriver man i ett namn i sökfältet och får adress, telefonnummer och kartbild. (Staffan Selander 2008)

Jannie pratade om hur vi i skolan måste ändra metoder för att möta framtiden. Vi har ett stort förändringsarbete framför oss.

Med det i tanken, avslutades kvällen med en frågestund där man kunde ställa frågor till även skolledare, IT-handledare och leverantör.

IT-handledaren
Barn- och utbildningsförvaltningen